Wat zijn je opties als je tijdelijk geen boete kunt betalen?

Een boete op de mat komt nooit gelegen en het is natuurlijk het beste om een boete te voorkomen, maar soms krijg je er helaas toch mee te maken.

Je hebt misschien een verkeersboete voor door rood licht rijden. Je hebt een boete voor geen verkeer gordel dragen, of misschien voor te hard te rijden.

Ben je er niet zeker van of jij de boete moet betalen omdat je een leaseauto hebt, of omdat je hem wel eens uitleent aan andere mensen? Lees dan ook de blog "Wie betaald de boete bij een lease auto."

Heb je gezien dat je bijvoorbeeld door een flitspaal geflitst bent, of wil je gewoon weten wat je kunt verwachten voor boetebedrag op je verkeersovertreding? Kijk dan hier: boetes-2019 om je boete te berekenen.

Wat zijn je financiële opties?

Wat doe je als er een hoge boete komt op een moment dat je echt de financiële middelen niet hebt om dit te betalen?

In dit artikel gaan we in op de verschillende opties die er zijn als je een boete tijdelijk echt niet kunt betalen.

Betalingsregeling

Je krijgt de boete van het Centraal Justitieel Incassobureau of kortweg CJIB en hier kun je ook terecht om je boete in termijnen te betalen.

Voor een verkeersboete kun je vanaf €75 in termijnen betalen. Heb je meerdere kleine boetes, maar zijn ze samen €75 of meer, dan kan dat ook in termijnen betaald worden.

Het gaat om het boetebedrag met eventuele verhogingen. De administratiekosten rekent het CJIB niet mee. Kijk op www.cjib.nl/betalenindelen hoe je dit regelt en waar je aan moet voldoen.

Ook staat hier per boetebedrag aangegeven in hoeveel termijnen je dit kunt betalen.

Wat vooral belangrijk is als je bij het CJIB in termijnen wilt betalen, is dat je het op tijd aanvraagt. Wacht niet tot het al naar de deurwaarder is doorgezet of tot ze een dwangmiddel inzetten, want dan is betalen in termijnen bij het CJIB niet meer mogelijk.

Geld lenen informeel

Dit is een veel gedane optie, meestal bij familie of bekenden, of soms biedt een werkgever ook opties. Dan wordt het bijvoorbeeld in maandelijkse termijnen op je salaris ingehouden als terugbetaling.

Informeel je lening regelen is natuurlijk aantrekkelijk, omdat hier meestal geen rente voor gevraagd wordt, maar het heeft ook een grote valkuil.

Als je niet goed afspreekt wanneer je het terugbetaald, kan het helaas ook vaak een bron van ruzies en onmin worden.

Dus zorg als je voor deze optie kiest in ieder geval voor duidelijke afspraken over terugbetaling.

Minilening

Een andere optie om de boete op te vangen is een minilening die apart aangevraagd kan worden, of bij je bestaande bank extra kredietruimte aanvragen met de optie die we in de volksmond "rood staan" noemen. Ook kun je bij de bank een kleine persoonlijke lening afsluiten als het om een groter bedrag gaat.

Het voordeel is dat het meestal snel geregeld is bij je bank, maar een bank voert wel een BKR registratie uit.

Wees er ook op bedacht dat als je voor de "rood staan" optie gaat, je er ook rekening mee moet houden dat de afschrijving van de vaste lasten mogelijk moet blijven in je kredietruimte en wat algemene financiële speelruimte.

Er zijn ook een aantal aanbieders van de kleine leningen zonder BKR registratie waar je voor kleine bedragen snel geld kunt lenen.

Beide mogelijkheden hebben een relatief hoge rente, waarbij de bank de rentetarieven lager zijn als de optie zonder BKR registratie en BKR check. Dit komt omdat deze aanbieders geen check uitvoeren en dus ook meer risico lopen als geldverstrekker. Ze weten zonder de check immers niet wat je kredietwaardigheid is en of ze hun geld terugkrijgen. Vandaar dat de rente hoger is.

Creditcard aanvragen

Tot slot is er nog een creditcard als een optie om tijdelijk wat financiële speelruimte te creëren.

Je kunt met een creditcard eenvoudig uitgesteld betalen. Uitgesteld betalen houdt in dat je in termijnen je saldo terugbetaald. Dit kan dus een goede optie zijn om de boete te voldoen.

Met deze optie heb je in ieder geval al wat meer speelruimte qua tijd. Vanaf de datum van je rekeningoverzicht heb je 21 dagen de tijd om de rekening te betalen en een rekeningoverzicht komt een keer per maand.

Dit kan dus precies genoeg zijn als overbruggingstijd tot je weer meer saldo hebt.

Mastercard en Visa zijn bekende grote spelers op deze markt.

Een Visa Worldcard is een goede optie, hij wordt wereldwijd geaccepteerd, dus is ook handig als je hem later nog eens in het buitenland wil gebruiken. Hier kun je er een aanvragen.

 

Conclusie is, dat een hoge boete voorkomen natuurlijk altijd beter blijft dan genezen, maar dit zijn de bekendste opties om deze onverwachte grote tegenvaller op te vangen.

autorijschool Den Haag