Wie betaald de boete bij een lease auto?

Hoewel het vrij logisch is dat je zelf altijd de verantwoording moet nemen voor de daden die je begaat. Is het voor veel mensen nog niet altijd even duidelijk, wie nou de boete betaald wanneer het om een lease auto gaat.

 

Daarom gaan we dat voor eens en voor altijd, duidelijk in dit blog uitleggen. Laten we beginnen met een stukje over de regels. De verkeersregels zoals de maximum snelheid, of het verplicht dragen van de gordel in je auto zijn bedacht met de verkeersveiligheid in gedachten. De gedachten is dat wanneer iedereen zich aan deze regels houdt, er een stuk minder (erge) ongelukken gebeuren in het verkeer.

Altijd verantwoordelijk voor je eigen acties.

Je bent als persoon altijd verantwoordelijk voor je eigen acties. Aangezien je geacht wordt de wet te kennen is er nooit een excuus wat jou vrijpleit van een bewust genomen actie waarmee je de regels overtreed. Hier vind je een lijst met alle boetes.

Verwarring over wie de boete betaald bij een lease auto.

Dat er verwarring en onduidelijkheid is over wie de boete betaald bij een lease auto kun je nog best logisch vinden. Dit komt door twee redenen. De eerste is dat leasemaatschappijen adverteren met termen zoals Private Lease, auto rijden voor een vast maandbedrag. Je betaald naast het maandbedrag alleen de brandstof nog extra.

Alles inclusief maandbedrag. Exclusief brandstof en boetes.

Het kan zijn dat sommige mensen hierdoor denken dat de boetes dus ook door de leasemaatschappij worden betaald. Daarnaast staat een auto op naam geregistreerd. Wanneer jij de auto van een buurman of vriend leent. En daarmee te snel rijdt waardoor je geflitst wordt, dan komt de boete bij de buurman of die vriend van je terecht. Maar is hij wel degelijk voor jou. Het enige probleem hier is dat je vriend dit met jou moet gaan regelen.

 

Zou je bij dezelfde actie staande worden gehouden door de verkeerspolitie. Dan zou de boete direct op jou naam worden geschreven. Ongeacht je in een auto rijdt die niet van jou is.

Zakelijk of privé lease?

Bij het leasen van een auto zijn er veel verschillende leasevormen te vinden. Deze leasevormen kunnen we voor dit voorbeeld opdelen in twee categorieën. De zakelijke lease auto’s / rijders. En de private lease auto’s.

 

Het verschil zit hem in de tenaamstelling van de auto. Bij een zakelijke lease auto, is het meestal zo dat de auto op naam van de zaak staat. Het bedrijf waar je voor werkt, heeft de auto aangeschaft en geeft hem tijdelijk aan jou als vervoersmiddel als voorwaarde van je contract.

Boete ingehouden op je salaris.

Bij zo’n constructie is de kans groot dat je werkgever de boetes krijgt voor alle verkeersovertredingen die jij maakt. Ook hoe dit daarna wordt afgehandeld is in elk bedrijf weer anders geregeld. Maar een veel gebruikte manier is dat het boetebedrag op je salaris wordt ingehouden. Dit geldt trouwens ook voor bedrijven waar hun werknemers in bedrijfswagens rondrijden.

Lease of mobiliteitsbudget.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen bij bedrijven en de manier waarop zij omgaan met lease auto’s en personeel. Zo komt het ook vaak voor dat er een mobiliteitsbudget beschikbaar wordt gesteld waarmee je als werknemer zelf mag bepalen hoe je dat uitgeeft. Aan een lease auto, of desnoods aan een reis abonnement voor de trein en of het openbaar vervoer.

Lease voor particulieren.

Bij Private lease werkt dit iets anders. Private lease is een lease variant die bedacht is voor particulieren waarmee iedereen tegenwoordig een auto naar wens en voorkeur kan leasen. Meer informatie over alle vormen van lease en met name private lease vind je op https://www.leasen24.nl

 

Met Private lease ga je als consument een contract aan met een leasemaatschappij die als het ware de auto koopt en vervolgens aan jou verhuurt voor een vast maandbedrag. Jij bent dan de juridische eigenaar, en de maatschappij de economische eigenaar. Hierin zitten dan zoals de advertenties duidelijk maken, alle kosten in opgenomen. Denk aan de verzekeringen, wegenbelasting, het onderhoudt en andere reparaties.

Je betaald altijd zelf de boetes.

Dit betekend niet dat ook de boetes voor de overtredingen die je maakt in het leasebedrag zitten. Hoewel dit niet in de advertenties wordt vermeld, betekent dit nog niet dat je hier vanuit kunt gaan. Het mag een vrij logische gedachte zijn, dat je alle boetes die je zelf maakt, ook zelf betaald.

Ons eindpleidooi.

Het mag vanaf nu dus vrij helder zijn. Dat het in geen enkele omstandigheid  zo is dat iemand anders jouw boetes betaald. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen daden. Het feit dat je in een lease auto rijdt, betekent nog steeds dat je je aan de verkeersregels moet houden. Doe je dit niet, dan snap je iets blijkbaar niet en moet je worden gecorrigeerd met een lerende maatregel ook wel ‘boete’ genoemd.

 

Nu je weet dat je altijd je eigen boetes voor verkeersovertredingen moet betalen. Kunnen we je wel helpen met hiertegen in te gaan en of het berekenen van de hoogte van een boete.