Een auto in één oogopslag: de grill

 

Waar letten we meteen op als we een auto zien? Wat is het meest kenmerkend? Vaak is een blik op de voorkant meer dan genoeg om te weten welk merk het betreft. 

Een grill dient natuurlijk niet alleen om mooi te zijn. De belangrijkste functie is om lucht naar de motor te geleiden. De meeste auto's hebben een grill die ook bescherming biedt aan de radiator en motor.

Toch is dit niet het eerste waar potentiële kopers naar kijken. Het uiterlijk is meestal wat telt. Een mooie grill maakt een auto aantrekkelijk en creëert een individuele merkidentiteit. Dit zorgt ervoor dat het merk zich op deze manier distantieert van andere merken.

Uitgelicht: auto grillen / nieren | Carstyle.nl

De eerste grills op auto's verschenen meer dan een eeuw geleden, in 1903. In de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw zagen fabrikanten de commerciële waarde ervan in en begonnen er creatief mee om te gaan. In die tijd hadden veel grills de vorm van een klok. Na de Tweede Wereldoorlog veranderde de vorm sterk en evolueerde de grill.

Een aantal fabrikanten staan zelfs bekend om hun stijlvolle en unieke grill. Denk bijvoorbeeld aan BMW, met zijn nieren grill. Een ander goed voorbeeld is Volvo, met een diagonale streep door de grill. De gril van Jeep, met zeven strepen, is een handelsmerk. Een uitzondering op het gebruik van grote en markante grills, is Porsche. Het merk probeert de grill tot een minimum te behouden, in ere met traditie.

Tip: alle car tuning onderdelen | Carstyle.nl

Er bestaan ook auto's zonder grill. In het Engels worden deze 'bottom breathers' (bodem ademers) genoemd. De meeste van deze auto's hebben een watergekoelde radiator. De luchtstroom van onder de bumper wordt gebruikt om te helpen met het koelen van de motor. Bekende modellen die dit mechanisme gebruiken zijn bijvoorbeeld de Citroen DS en Volkswagen Passat.